Zo ontwierp Bas Mazur de omslag van dit boek

De boogschutter van Hirado

StarEen van de vele schetsen die Bas Mazur maakte bij het ontwerpen van de omslag

Omslag De boogschutter van HiradoplaceholderDe omslag van De boogschutter van Hirado is gemaakt door Bas Mazur.

Je zult vast wel eens een tekening of illustratie van Bas Mazur hebben gezien. Misschien zelfs zonder het te weten! Want zijn naam stond er niet altijd bij. Hij maakte bijvoorbeeld bijzondere advertenties (zelfs in 3-D) en illustraties voor boeken.

Bas was een meester op de computer en erg goed in actie-scènes! Ook de prachtige actie-omslag van IJsbarbaar, een van Robs andere boeken, is door hem gemaakt.

foto Bas MazurplaceholderBas (op de foto rechts Pijltje naar rechts ) overleed eind november 2013. Hij leed aan een ernstige ziekte. De omslag van De boogschutter van Hirado was een van de laatste tekeningen die hij nog maakte.

Hoe teken je dat?

Vanaf het begin stond vast wat er op het omslag van De boogschutter van Hirado moest komen te staan: het moment dat Reyer een wanhopige poging doet om Sakura te bevrijden.

Maar de grote vraag was: hoe teken je dat? Kijk je met Reyer mee naar het strand, met de soldaten - of kijk je vanaf het strand naar Reyer?

Van beide mogelijkheden maakte Bas een schets, met bovenin voldoende ruimte om daar de titel van het boek te plaatsen:

schets Bas Mazur voor De boogschutter van Hirado placeholder schets Bas Mazur voor De boogschutter van Hirado

Links kijkt Reyer naar het strand. Rechts kijk je vanaf het strand naar Reyer. Wat is het mooist?

In overleg met de schrijver en met de uitgeverij werd na lang praten gekozen voor het linkerbeeld. Je kijkt met Reyer mee naar het strand:

definitief ontwerp Bas Mazur voor De boogschutter van Hirado placeholder detail uit het definitieve ontwerp van Bas Mazur voor De boogschutter van Hirado

Links de definitieve omslag. Rechts een detail daaruit: de vastgeketende Sakura.

gele lijn

Gele stip  Wil je de omslag printen? Download hem dan in hoge resolutie (pas op, 26 MB groot).