"Een op-het-puntje-van-je-stoel-avontuur." Dat vindt Bas Maliepaard van dagblad Trouw van De boogschutter van Hirado. Hij schrijft:
Ruggenberg excelleert als het gaat om spanning en historische entourage. Hij verzint spectaculaire scenes, met als hoogtepunt de redding van Sakura, waarin Reyer als een James Bond avant la lettre gevaren trotseert. Hij geeft een fascinerend, gedetailleerd beeld van de Japanse cultuur van toen, van omgangsvormen, eetgewoonten en persoonlijke hygiëne (Japanners wasten zich vaak, Hollanders zo min mogelijk), tot de Japanse afkeer van het christendom en de wonderlijke rituelen van de samoerai, die seppuku (eervolle zelfmoord) pleegden om hun leider te volgen in de dood. Dit is Ruggenberg op zijn best.
Maurits Sep schreef in BN-De Stem en in de Provinciale Zeeuwse Courant PZC, dat hij er (als volwassene) een nieuw favoriet jeugdboek bij heeft:
Net als in zijn vier eerdere boeken slaagt Ruggenberg erin feiten en fictie op magistrale wijze in elkaar te vlechten. Zo is De boogschutter van Hirado niet alleen superspannend, maar ook leuk en leerzaam, voor jong en oud.
Annemarie Terhell van de jongerenkrant Seven Days geeft het boek een 8. Ze schrijft:
Ruggenberg beschrijft met veel sfeerbeelden een voorbije wereld van scheepsjongens, samoerai en bloedmooie Japanse meisjes uit de beginjaren van de VOC, in een verhaal dat even meedogenloos en wreed als adembenemend romantisch is.
Lees hier de hele recensie (jpg-bestand). Het artikel verscheen ook in de Volkskrant (jpg-bestand).
De Boekensalon publiceert recensies van bibliotheek-organisatie Biblion. De boogschutter van Hirado sleept je mee naar de VOC en Japan, vindt recensent B. Handgraaf :
De schrijver heeft veel research gedaan voor dit boek. Dat zorgt ervoor dat alles heel levensecht overkomt en je de schepen voor je ziet en de geuren bijna kunt ruiken. Het verhaal werkt toe naar een spannende ontknoping, waaruit blijkt dat liefde alles kan overwinnen. Achter in het boek staat een uitgebreide woordenlijst en wordt verwezen naar een prima website, www.hirado.nl. De geweldig getekende omslagillustratie draagt nog extra bij aan de kwaliteit van dit boek, dat zeker een prijs verdient.
Het Friesch Dagblad besteedde in zijn weekeind-bijlage uitgebreid aandacht aan De boogschutter van Hirado. Toin Duijx vond het boek "spannend, beeldend en levensecht":
De boogschutter van Hirado van Rob Ruggenberg is een historische jeugdroman die leest als een spannend boek, en tegelijkertijd een uitstekend beeld geeft van het leven van de Japanners (en de Nederlanders) in de tijd dat Nederland een handelspost van de VOC in Japan had. Mooi wordt beschreven hoe de Japanners aankeken tegen die Hollanders en hoe de Nederlandse en Japanse cultuur soms in botsing met elkaar kwamen.
De Leeswelp is het enige tijdschrift in Vlaanderen dat zich volledig wijdt aan boeken voor jongeren. Julie van de Schoor vond het een "meeslepend verhaal":
Het bloedstollende boek gaat niet alleen over een Hollandse jongen die aan de andere kant van de wereld terechtkomt, maar is ook een verhaal over universele thema’s die het boek herkenbaar maken. In een strijd om gerechtigheid komen grote thema’s als vriendschap, liefde en vertrouwen naar voren. Ruggenberg heeft een eenvoudige, maar prettige schrijfstijl waarin bloederige taferelen, waarbij de lezer op het puntje van zijn stoel zit, worden afgewisseld met overpeinzingen en mooie rustige passages. Dat het boek vanuit twee perspectieven is geschreven, maakt dat de gebeurtenissen beeldend worden en de lezer zich goed kan inleven in beide personages. Al met al een spannend, meeslepend verhaal over de macht van geld, maar ook de kracht van vriendschap en liefde.
Een recensie op de Boek en Jeugd Online website (van de Stichting Bibliotheek.nl) wijst op het uitgebreide onderzoek dat aan het schrijven van dit boek voorafging.
Door de mix van avontuur, geschiedenis en liefde is dit een realistisch, spannend en meeslepend verhaal geworden dat moeilijk weg te leggen is. Dankzij een jongen en een meisje als hoofdpersonages kunnen beide geslachten zich met een hoofdpersonage identificeren en is dit boek geschikt voor jongens en meisjes.
In een boekenblog op de website van de Openbare Bibliotheek Hengelo schrijft Monic dat dit boek haar van begin tot eind bleef boeien:
Van Ruggenberg is bekend dat hij zijn boeken uitzonderlijk goed documenteert. Daarop vormt 'De boogschutter van Hirado' geen uitzondering. Veel van de opgevoerde personages hebben in het echt bestaan en ook de kleding en de Japanse tradities zijn allemaal nauwkeurig beschreven en correct. Een speciale plaats neemt een bijzondere Japanse boog in, de Yumi. Op de website www.hirado.nl kun je nalezen hoe Ruggenberg zich gedocumenteerd heeft en dat maakt dat het verhaal nog meer tot de verbeelding gaat spreken.
Het blijft natuurlijk toch een verzonnen verhaal, maar wel een heel bijzonder verhaal dat van begin tot eind blijft boeien.
Rob van Veen schrijft over jeugdliteratuur in het magazine Levende Talen en op zijn website Eenboekjeopen.nl. Over De boogschutter van Hirado schreef hij :
Wat is die Rob Ruggenberg toch een meesterlijk verteller! Het kost je als lezer werkelijk niet de minste moeite bij de les te blijven en voor je het weet, is het boek uit en verlang je naar meer.
Een fantastisch avontuur ook waarin de gebeurtenissen voldoende ruimte bieden je als lezer te identificeren met de hoofdpersonen. Spannend, evenwichtig qua opbouw en compositie. Ruggenberg maakt van lezen niet alleen een feestje, maar geeft je bovendien tussen de regels door veel informatie over de geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en de onderlinge verhoudingen tussen de Hollanders en de Japanners.
Karlijn Linssen van dagblad De Limburger geeft De boogschutter van Hirado vier sterren. Bij de laatste bladzijden zat ze op het puntje van haar stoel :
De Japanse Sakura (13) moet van haar vader trouwen met de vieze oude Wonderaer. Maar haar hart wordt gestolen door Reyer. De liefde is wederzijds, maar onmogelijk. Ruggenberg weet het waargebeurde verhaal om te toveren tot een samensmelting van VOC-politiek, Japanse cultuur en een verboden liefde.
Pol Van Damme publiceert recensies op de bekende Belgische jeugdboekenwebsite Pluizuit.be. Hij gaf De boogschutter van Hirado het predikaat "aanrader van formaat":
Net als in zijn andere historische verhalen neemt de auteur de lezer mee op een bijzonder avontuur waarin de gevoelens van deze jongeren heel erg goed worden beschreven en heel naturel overkomen. Dit tegenover de stijve en starre houding die de volwassenen in hun keurslijf houdt. (...)
Het verhaal neemt de lezer vanaf de eerste pagina in zijn greep en lost hem niet tot bij de laatste pagina. Een boek om in één ruk uit te lezen. Heerlijk!
Muriel Boll, die recensies schrijft in het online-tijdschrift Brabant Cultureel, vindt De boogschutter van Hirado "zo spannend dat je het achter elkaar wil uitlezen".
Ook in dit historische boek van Ruggenberg gaat niets er zoetsappig aan toe. Met tere kinderzieltjes heeft de schrijver niets te maken, hij schrijft het verhaal zoals het geschreven dient te worden. Voor wie meent dat het onderwijs in Nederland te feminien is geworden. (...)
Ruggenberg laat je niet alleen bloedstollende avonturen lezen, maar ook kennismaken met de Japanse cultuur en Japanse gewoontes, en hij brengt je oude Nederlandse gebruiken bij. Dat is wat De Boogschutter van Hirado tot zo’n goed boek maakt. Daarbij heeft hij een mooie vorm voor zijn verhaal gevonden door in een Proloog iets raadselachtigs te schrijven, dat steeds in je achterhoofd blijft hangen. Pas op het eind van het verhaal lees je hoe het zo gekomen is. Een heerlijk boek.
Lieve Raymaekers van de Belgische boekenwebsite Pluizer.be vindt De boogschutter van Hirado "een bijzonder meeslepend verhaal waar je instapt en in opgaat":
Opnieuw levert Rob Ruggenberg een historische roman af om u tegen te zeggen. Zijn dankwoord is er altijd één waar je stil van wordt, omdat daaruit blijkt welke inspanning hij geleverd heeft om zich in te werken in de materie. Hoewel, inspanning? Het moet heerlijk zijn je zo te kunnen onderdompelen in een tijdperk, in interessante historische figuren, in de Japanse kledingtradities van de zeventiende eeuw, in de finesses van de yumi, de Japanse boog die een belangrijke rol speelt in dit verhaal, in het vissen op inktvissen, en ga zo maar door. Elk, maar dan ook elk, detail in Ruggenbergs boeken is gedocumenteerd. En het mooie is dat al deze informatie telkens verwerkt wordt in een bijzonder meeslepend verhaal, waar je instapt en in opgaat, ook al is deze wereld zeer ver van de jouwe.
Hennie Borstlap van de jongeren-website Jeugdbieb.nl maakte een leestip van het boek, want het is "spannend, vol actie, gruwelijk en romantisch" :
De boogschutter van Hirado is tot de allerlaatste bladzijde een super spannend verhaal. Je moet wel tegen afschuwelijk enge dingen kunnen. Kop afhakken, mensen doorboren met een speer... Maar als je eenmaal aan het boek begint, leg je het niet meer weg. Je bent gewaarschuwd!
Inge Roos van kinderboekhandel In de Wolken (Voorburg) vindt De boogschutter van Hirado Robs "beste historische jeugdroman tot nu toe". In het Boekblad, een vakblad voor de boekhandel, schrijft ze:
Tip: nodig Ruggenberg uit voor een lezing: hij neemt je klanten mee op de reis die hij naar Japan maakte, ter inspiratie voor dit boek. De jongeren en hun ouders hangen aan zijn lippen. Het boek grijpt je ook: door de historische wereld die de auteur moeiteloos oproept en door de spannende avonturen van zijn hoofdpersoon. Bijkomend voordeel voor jongeren in klas 1 en 2: door de vlotte schrijfstijl heb je snel een lekker dik boek uit dat je zo op de je leeslijst kunt zetten.
Ook in de jeugdkrant Kidsweek werd het boek gerecenseerd. Het boek kreeg 4½ van de 5 sterren:
Reyers verhaal is ruig, maar ook romantisch. Het speelt zich vierhonderd jaar geleden af, in
de tijd dat de Hollanders handel dreven in het oosten. Een heftige tijd waarin de koopvaarders te maken met allerlei problemen:
Chinese piraterij, Portugese concurrenten op zee en de Japanners, die een bloedhekel hadden aan christenen. Achterin het boek vertelt Rob Ruggenberg dat een deel van zijn personages ook echt heeft bestaan. Dat maakt zijn verhaal extra bijzonder.
Jeugdboekhandel Silvester in Leiden publiceert recensies van jonge lezers:
Esmé (10) : De Boogschutter van Hirado vind ik vooral een heel spannend boek. Maar ik vind het boek soms ook een beetje eng. Want dan gaat er iemand dood op gruwelijke wijze.
Ik vind de voorplaat ook erg mooi. Maar ik vind ook de Japanse of Chinese tekens bij de delen van het boek erg mooi en origineel. En je leert ook nog eens wat! Sybren (12) : Ik heb alle boeken van Rob Ruggenberg gelezen en ik vond de eerste paar (Manhatan en Het verraad van Waterdunen) een beetje griezelig met een niet zo’n mooi einde. Slavenhaler daarentegen overtrof mijn verwachtingen wel echt, het was een spannend en goed boek over de slaven en had een voor mij beter einde dan de eerste twee. IJsbarbaar vond ik een perfect boek. Ik vind De Boogschutter van Hirado een aanrader als je IJsbarbaar goed vond. Het is vol actie en het leest gemakkelijk weg.
Dettie van Leestafel.info waarschuwt: "Als je begint met dit boek kun je niet meer stoppen. Zet je mobieltje uit en zeg nee tegen vrienden die langs willen komen".
Wat volgt is een razendspannend verhaal, waarbij Reyer én Sakura het zwaar te verduren krijgen. (...) Het leidt tot een zinderend einde. Je zit op het puntje van je stoel en hoopt dat het allemaal goed af zal lopen, en of dat wel of niet zo is, weet je pas op de allerlaatste pagina... Opnieuw een fantastisch, enerverend, boeiend en mooi verzorgd boek van deze uitstekende schrijver.
Janneke de Jong-Slagman van de Driestar onderwijs-adviesdienst vindt het boek "akelig spannend".
Alle verhaallijnen kan ik in kort bestek niet weergeven, maar één ding is zeker: De boogschutter van Hirado is minstens zo spannend als IJsbarbaar. Er komt veel actie in voor, veel heldhaftigs, maar ook heel veel wreeds. De spreekwoordelijke Japanse wreedheid die Reyer ervaart als hij voor de eerste keer een hoofd ziet rollen, verbaast je. Maar gaandeweg lees je meer van dit soort acties. Ze zijn niet aan de fantasie van de auteur ontsproten; Ruggenberg heeft zich op ware gebeurtenissen gebaseerd. Daarvan geeft hij rekenschap in de 'Verantwoording' aan het eind van het boek. De glorieuze VOC-tijd heeft zijn schaduwkanten (...)
De leeftijdsaanduiding zou ik liever wat verhogen of ten minste oprekken: jongens van vijftien zullen het ook graag lezen.
De website Lezenisleuk.nl van de Arnhemse en Nijmeegse kinderboekwinkel vindt dat Reyers liefde beter uitgewerkt had kunnen worden, maar geeft het boek toch vier sterren:
Waar het gaat om actie en om waargebeurde zaken, is De boogschutter van Hirado een verrukkelijk boek. Het slothoofdstuk is ontzettend spannend en heftig. Onvergetelijk. De boogschutter van Hirado is opnieuw een heerlijke en toegankelijke historische roman voor een grote groep lezers van elf jaar en ouder.
Marjo, die al jaren jeugdboeken recenseert voor de website Leestafel.info houdt niet van het Verre Oosten, maar toen ze aan dit boek aan begon, kon ze het niet wegleggen:
Natuurlijk is het verhaal geromantiseerd, er is een zeer goed lopend verhaal van gemaakt, opnieuw: laat dat maar aan Rob Ruggenberg over. Er is zelfs een einde dat je als aandachtig lezer totaal niet verwachtte.
Spanning, romantiek en feiten, de ideale combinatie voor een boek waar je je in verliest...
Diane Kooistra schrijft recensies voor de boeken-website thesword.nl . Ze gaf het boek eerst aan haar elfjarige zoon:
Zelden heb ik hem zo enthousiast horen vertellen over een boek dat hij gelezen heeft. Hij vertelde mij over de avonturen van Reyer en Sakura en over het VOC en Japan en maakte mij nieuwsgierig.
Ademloos heb ik zitten lezen. Wat een mooi verhaal! Het is een mengeling van historische feiten want ze hebben echt bestaan en een stukje fantasie van de auteur, maar dan op zo’n manier gebracht dat je tijdens het lezen en ook na het lezen niet weet wat werkelijkheid is en wat niet.
Voor mijn zoon en mij was Rob Ruggenberg een nieuwe auteur en we zijn erg enthousiast. "Mam! Hier moet je over schrijven!" was de reactie van mijn zoon nadat hij mij het boek teruggaf. Hoe mooi is dat?
Op de website geenhuiswerk.blogspot.nl schrijft Sofie recensies. De boogschutter van Hirado vond ze "superleuk":
Het is een heel romantisch en spannend verhaal. Alle personages hebben echt bestaan en daar heeft Ruggenberg een mooi verhaal omheen bedacht.
Ik hoop dat jullie het nu ook gaan lezen, want zoals ik al zei: het is echt een super leuk boek.
Annemarie Prins van de website christelijkekinderboeken.nl vindt het boek een "aanrader voor alle jongeren, jongens én meisjes":
De boogschutter van Hirado is opnieuw een prachtig geschreven boek van Rob Ruggenberg. De combinatie 'journalist en onderzoeker' levert opnieuw een heel mooi verhaal op. Geschiedenis leer je minstens zo goed door dit soort boeken te lezen. Een prachtig voorbeeld bij de geschiedeniscanon over de VOC-tijd van Nederland. Ik herken me in de opmerking van Ruggenberg dat je geschiedenis misschien 'avonturenkunde' zou moeten noemen. Ik denk dat iedereen de warmste herinneringen bij geschiedenislessen heeft bij leraren die 'mooie verhalen over vroeger' vertellen.
Susan van de website Kinderboekpraatjes.nl schrijft dat Ruggenberg uitgebreid onderzoek deed voor dit boek :
Gelukkig is Ruggenberg geen schrijver die droge feiten uitlegt, zijn (historische) kennis verwerkt hij kundig in het spannende verhaal. De lezer valt samen met hem van de ene verbazing in de andere. Delen van het verhaal worden vanuit Sakura´s perspectief verteld en dit geeft een mooie inkijk in de Japanse cultuur.
De boogschutter van Hirado is een waardige opvolger van zijn veel bekroonde voorganger IJsbarbaar (2011). Ruggenberg heeft een fijne stijl, zet geloofwaardige personages neer en schrijft goede dialogen.
Jaap Friso vindt Ruggenberg "in de eerste plaats een verhalenverteller". Op zijn website jaapleest.nl schrijft hij:
Een complexe geschiedenis samengebald in een toegankelijk en spannend verhaal. Dat voorziet duidelijk in een behoefte en zijn schare fans zal met De boogschutter van Hirado alleen maar groter worden.
Lees hier de hele recensie, met enkele reacties (jpg-bestand).
Selene Broers kent Japan goed. Ze vindt het boek "ook een aanrader voor volwassenen, ook al is het officieel een kinderboek". Op haar weblog op Moonplanet schreef ze:
Het verhaal was spannend - ik wilde steeds weten hoe het verder ging. Ik zat niet de hele tijd op het puntje van mijn stoel, want er zat wel rust in het verhaal, maar er waren gewoon geen saaie stukken. Ik leefde ook heel erg mee met de personages (vooral de hoofdpersonen Reyer en Sakura). Zo erg dat ik er diezelfde nacht nog over droomde, en dat overkomt mij echt niet vaak, dus wel het vermelden waard :P
Tijdschrift Kiddo, een vakblad voor de kinderopvang, schreef over De boogschutter van Hirado:
Deze levendige vertelling over verboden liefde schetst het beeld van de zeventiende eeuw en de rol die de VOC speelde binnen de Japanse samenleving. Een razend spannend verhaal van Rob Ruggenberg, gebaseerd op ware gebeurtenissen, wiens eerdere werk zeer lovend ontvangen werd.
De boeken-website boekenzoeker.org stelt (en beantwoordt) de vraag: Waarom zou je De boogschutter van Hirado willen lezen?
Dit verhaal brengt je naar een ver en exotisch verleden. Net als Reyer leer je over de oude Japanse gebruiken in de zeventiende eeuw. Reyer belandt in een wereld waar alles anders is en waar hij de regels niet kent. De dingen worden alleen maar spannender waneer Reyer verliefd wordt op Sakura: een verboden liefde die niet zonder gevolgen blijft...
Tal van Nederlandse dagbladen publiceerden een interview dat Rob Schoonen maakte met Rob Ruggenberg. Het verscheen onder meer in het Eindhovens Dagblad, het Haarlems Dagblad, het Noord-Hollands Dagblad, het Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander:
"Ik kom dikwijls op scholen en ik zeg dan altijd dat ze van mij het vak geschiedenis mogen afschaffen. Dan breekt meestal tumult uit. Maar dan zeg ik ook: Daar moet je een nieuw vak voor terugbrengen: avontuurkunde. Ik zie de avonturen achter al die geschiedkundige verhalen. Wat ik zelf nog van geschiedenis weet, heb ik niet onthouden van school. Dat heb ik uit mooie, spannende boeken."
Jan van Damme van de Provinciale Zeeuwse Courant sprak ook uitgebreid met Rob. Uit zijn artikel:
"In de 17de eeuw werd de jonge Republiek in een tijdsbestek van 25 jaar een wereldmacht, die zich in alle toen bekende delen van de globe liet zien. Ruggenberg houdt zich graag bezig met de andere kant van de medaille. Hij zegt: "Over hoe de Nederlanders de voor hen nieuwe wereld ervoeren, is veel geschreven. Maar hoe die wereld tegelijkertijd óns ontdekte, daar lees je weinig over. Ik probeer in mijn boeken minstens één perspectief vanuit het 'nieuwe land' te laten zien. In die laatste roman is dat het Japanse perspectief. Pas als je hun visie op ons leest, kom je te weten hoe wij stonken. "
Pjotr van Lenteren schrijft ook voor het tijdschrift Lezen (van de Stichting Lezen). Hij interviewde Rob Ruggenberg:
- Er rollen nogal wat koppen. Zijn jouw boeken niet beter geschikt voor jongeren?
"Ik erger me aan juffen die zo lopen te tutten met mijn boeken. Er gebeurt niets in wat kinderen van tien niet aankunnen. In IJsbarbaar vallen doden, maar het enige dat mijn proeflezers erg vonden was dat er een hond werd opgegeten. Dat heb ik er uit gehaald. Ik wil de adviesleeftijd echt terug naar tien."
- Waarom is tien voor jou zo belangrijk?
"Ik las zelf op mijn tiende Merijntje Gijzens jeugd van A.M. de Jong. Ik ontdekte hoe een boek je een enorme emotionele schok kan geven. Daarna wilde ik nooit meer kinderboeken lezen. Als je rond je dertiende nog niet weet wat een boek met je kan doen, ben je te laat. Ik vind het logisch dat jongeren dan liever gaan gamen."
JACE van de Ven maakt deel uit van de redactie van het tijdschrift Brabant Cultureel. Hij interviewde Rob Ruggenberg:
Na een bloeiende carrière als journalist is Rob Ruggenberg alweer enige tijd bezig aan een even voortvarende carrière als schrijver van bloedstollende, historische verhalen voor de jeugd. Voor iedereen die graag leest, eigenlijk. Hij blijkt telkens weer een rasverteller.
"Het enige wat ik heb verzonnen, was nodig voor de structuur van het verhaal," zegt Rob Ruggenberg. Met De Boogschutter van Hirado publiceerde hij zojuist zijn vijfde historische jeugdroman. Telkenmale onderzoekt hij ergens een bijna vergeten stukje geschiedenis en dient dat op als een spannend verhaal. Iedereen vanaf de hoogste klassen van het basisonderwijs smult ervan, jong en oud. Ik kan elke volwassene die van goed historisch drama houdt, het werk van Ruggenberg aanbevelen. Niet voor niets ontving hij al tal van onderscheidingen voor zijn boeken.
Weblogs worden steeds belangrijker. Karin uit Vlaardingen onderhoudt het weblog hetlevenvanka.wordpress.com. Ze is moeder en ze leest voor - en dat loopt uit de hand:
Mijn zoon is al 11 jaar en ik lees hem nog steeds (bijna) elke avond voor. Nu hebben we in de jaren natuurlijk al heel veel boeken verslonden, maar sinds kort loopt het voorlezen echt een beetje uit de hand. Dat komt door de geweldige boeken van Rob Ruggenberg. Hij schrijft historische avonturenboeken die zo heerlijk weg lezen en zo spannend zijn, dat ik zelf niet meer kan stoppen. We beginnen met lezen en voor ik het weet is er een half uur om. Dan heb ik geen stem meer over, en wil ik eigenlijk wel heel graag weten hoe het verhaal verder gaat. Dus lees ik soms nog maar een paar bladzijden. Mijn zoon gaat dan meestal nog een kwartier zelf lezen en vertelt mij dan de volgende dag wat er nog meer voor avonturen beleefd zijn. Dit is ons nog nooit gebeurd!!
De Nagasaki Shimbun, de grootste krant van Zuid-Japan, interviewde Rob toen hij in het voorjaar van 2011 in Japan onderzoek deed voor zijn boek:
De heer Rob Ruggenberg uit Nederland vertelt dat hij een jeugdroman gaat schrijven over de tijd dat Nederland en Japan elkaar net kenden...
Lees hier het interview (met een vertaling door Google Translate).
Ook Hirado Magazine, een Japans tijdschrift, besteedde aandacht aan de komst van Rob:
Tijdens zijn verblijf doet de heer Rob onderzoek naar de Japanse cultuur, de geschiedenis van Hirado en Hirado's geschiedkundige banden met de rest van de wereld.
Het weekblad Groot Eindhoven bracht een artikel over De boogschutter van Hirado, toen Rob het boek in presenteerde in de Boekenberg in Eindhoven:
Rob Ruggenberg heeft in stoffige archieven in Nederland en in Japan feiten naar
boven gehaald, die vaak onbekend of gewoon vergeten waren. Bovendien reisde hij af naar het Zuid-Japanse plaatsje
Hirado om vijf weken lang onderzoek te doen. Al die feiten gebruikt de schrijver uit Best om in dit boek een beeld te schetsen
van de Japanse samenleving in de zeventiende eeuw, en van de bizarre rol die de VOC daar toen speelde.
Eugène de Kok van weekblad De Bode sprak met Rob en schreef een artikel over De boogschutter van Hirado:
De VOC bouwde in de 17de eeuw een enorm handelshuis in Hirado. "Er werden bijna alleen maar volwassen Nederlanders naar dat eiland gestuurd. Ik ben jeugdboekenschrijver en was op zoek naar een jongen. Reyer was veertien jaar toen hij op Hirado zat." De auteur herinnert zich zijn vondst als een 'luisterrijk moment'. Toen ik Reyers naam en leeftijd zag, wist ik dat ik een verhaal had."
Guido t' Sas van de website hhbest.nl las het boek en sprak met Rob Ruggenberg. Hij schreef:
Het bijzondere van Ruggenbergs boeken die, zoals het hoort, ook zeer genietbaar zijn voor volwassen lezers, is dat ze episodes uit de Nederlandse geschiedenis naar voren halen, waarover tot nu toe niet of nauwelijks is geschreven, of die tot dusver al te eenzijdig zijn belicht. Zo vertelde Rob zijn jonge lezers in Slavenhaler over het niet geringe aandeel van de ‘Hollanders’ in de slavernij, op een moment (2007) dat het onderwerp in ons land nog een absoluut taboe was. Ruggenberg voelt zich nog steeds journalist, sterker hij pleegt naar zijn zeggen ‘onderzoekjournalistiek’.
Anke Tanihatu van Omroep Zeeland interviewde Rob in Vlissingen, precies op de plaats waar de 14-jarige hoofdpersoon Reyer vertrok:
"Dit stukje Vlissingen is het laatste van Nederland dat Reyer ziet. Hij zal nooit meer terugkomen. Ook voor mij persoonlijk is dit een bijzondere plaats. Hier ging ik vijftig jaar geleden voor het eerst naar zee, als 17-jarige jongen. De zee heeft mij daarna nooit meer losgelaten."
Beluister een fragment uit de uitzending door op het pijltje te (dubbel)klikken