De Jeugdjury van de Thea Beckmanprijs 2015 heeft De boogschutter van Hirado gekozen als winnaar.
De prijs werd op zaterdag 19 september 2015 uitgereikt in het Archeon, in Alphen aan de Rijn.
De jeugdjury vond De boogschutter van Hirado het mooiste historische jeugdboek van de laatste twee jaar, in de categorie twaalf jaar en ouder.
Bij de volwassenenjury won Elke dag een druppel gif van Wilma Geldof; dit boek won ook de jeugdjuryprijs in de categorie 15+.
De jeugdjury bestond uit acht jongeren, onder leiding van Marte Jongbloed. De juryleden (12-16 jaar) lazen de zes genomineerde boeken en maakten daaruit - na lange discussies - hun keuze.
De zes genomineerde boeken waren:
Caja Cazemier/Martine Letterie - Keerzijde
Wilma Geldof - Elke dag een druppel gif
Rindert Kromhout - April is de wreedste maand
Marco Kunst - Kroonsz
Hans Kuyper - Achter de draad
Rob Ruggenberg - De boogschutter van Hirado
Juryrapport
In haar rapport (rechts - als je er op klikt wordt hij groot ) zegt de jeugdjury dat het boek schokkende feiten bevat, dat het moeilijk was om het boek weg te leggen, en dat het er af en toe op leek alsof je het avontuur als lezer zelf meemaakt. Sommigen vonden het verhaal wel wat bloederig.
Schrijver Rob Ruggenberg was superblij met de prijs. Al twee keer eerder was een boek van hem genomineerd voor de Thea Beckmanprijs: Het verraad van Waterdunen in 2006 en Manhatan in 2009, maar toen won hij niet.
Film
Studenten van de Willem de Koo-ning Academie maakten bij elk van de zes titels een korte film.
De prachtige film over Robs boek werd gemaakt door Daan van Beek
Thea Beckmanprijs
De Thea Beckmanprijs werd ingesteld in 2002, op initiatief van het Historisch Nieuwsblad en de Schrijvers van de Ronde Tafel, toen nog onder de naam Bontekoeprijs. In 2004 werd de prijs naar de overleden schrijfster Thea Beckman vernoemd.
Vanaf 2011 wordt de prijs jaarlijks toegekend aan afwisselend boeken voor lezers tot en met 12 jaar (even jaren) en voor lezers vanaf 13 jaar (oneven jaren). In 2015 waren dus de boeken voor de wat oudere lezers aan de beurt. Er is een volwassenenjury en een jeugdjury, die onafhankelijk van elkaar prijzen toekennen.
Criteria
Het bekroonde boek moet voldoen aan de volgende eisen:
Het moet aantrekkelijk zijn voor de doelgroep.
Het moet informatief en historisch betrouwbaar zijn en iets toevoegen aan het historisch besef.
Het moet van literaire kwaliteit zijn en een meeslepend en mooi verhaal zijn.