Vierkantje   UITGEVERIJ   QUERIDO   Vierkantje
Een klik op deze gele lijn brengt je naar de website van Querido

DE BOOGSCHUTTER
VAN HIRADO

De boogschutter van HiradoEen jongen uit Veere en een Japans meisje vechten voor hun leven in dit spannende historische jeugdboek van Rob Ruggenberg.

Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt De boogschutter van Hirado het hartverscheurende verhaal van de verboden liefde van Reyer voor Sakura, de dochter van een samoerai uit Hirado.

Daar, in het uiterste zuidwesten van Japan, heeft de VOC een gigantische handelpost gebouwd, en leert Reyer het vak van koopman. Zijn leermeesters denken alleen aan geldverdienen en macht.

Reyers baas trouwt met Sakura, een jong meisje dat door haar vader naar de VOC-kooplieden wordt gestuurd. Ze haat haar oude, stinkende echtgenoot.

Als ze Reyer ontmoet gaat alles fout...

In dit oude Japan, vol christenvervolgingen, list en geweld zet Reyer zijn toekomst op het spel om het meisje te redden.

Hij gebruikt daarbij de yumi, de extreem lange Japanse boog waarmee een Chinese piratenzoon hem leert schieten.

Star

Iedereen kent Desjima, waar de VOC ruim twee eeuwen lang een handelspost had.

Maar vrijwel niemand weet wat zich vòòr die tijd afspeelde, toen de VOC op Hirado zat, een eiland ongeveer 100 kilometer ten noorden van Nagasaki.

Over deze eerste dertig jaar van de VOC in Japan is weinig bekend. Rob Ruggenberg heeft in stoffige archieven in Nederland en in Japan ongelofelijke feiten naar boven gehaald, vaak onbekend of gewoon vergeten.

Die feiten gebruikt hij om in dit spannende boek een meeslepend beeld te schetsen van de Japanse samenleving in de 17de eeuw, en van de bizarre rol die de VOC daar toen speelde.

Het verhaal van de wanhopige liefde van Reyer voor Sakura laat zien dat er ook toen jongeren waren die geloofden in iets anders dan geld en gemakkelijk leventje.

Gele lijn

Rob RuggenbergPlaceholderDe boogschutter van Hirado is Rob Ruggenbergs vijfde historische jeugdroman. Het boek won de prijs van de Kinderjury van de Thea Beck-manprijs 2015.

cijfer Zijn debuut Het verraad van Waterdunen (2006) won een Vlag en Wimpel van de Griffeljury, en werd datzelfde jaar genomineerd voor de Thea Beck-man Prijs.

In 2007 verscheen Slavenhaler, dat de Libra Wentelprijs won.

cijfer Manhatan (2009) kreeg de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderboekwinkels, en daarna de Publieksprijs van de Brabantse Letteren.

cijfer IJsbarbaar (2011) werd bekroond met een Vlag en Wimpel (9-12 jaar). Het boek won ook de Prijs van de Jonge Jury 2013 (12-16 jaar).

cijfer Haaieneiland is Robs nieuwste boek. Het verscheen in oktober 2015.

Gele lijn

cijfer De boogschutter van Hirado is geschikt voor jongeren vanaf 10 jaar. Het boek verscheen op 5 november 2013 bij uitgeverij Querido, Spui 10a, Amsterdam.

English summary.

Een klik op deze gele lijn brengt je naar de website van Querido
Vierkantje   UITGEVERIJ QUERIDO   Vierkantje