Lesmateriaal voor het onderwijs

Japanse school les

StarAardrijkskunde kan erg grappig zijn - wie herkent het (ei)land op het schoolbord?

In De boogschutter van Hirado vertelt Rob Ruggenberg de onbekende geschiedenis van de Nederlanders op Hirado, een eilandje in het zuidwesten van Japan. Daar doorheen vlecht hij het hartverscheurende verhaal van de verboden liefde van Reyer voor Sakura, de dochter van een samoerai.

Ruggenberg schrijft historische avonturenboeken die geschikt zijn voor jongens én meisjes. De boogschutter van Hirado won de prijs van de Kinderjury van de Thea Beckmanprijs 2015 (juryrapport: schokkend, moeilijk weg te leggen, alsof je het zelf meemaakt). Het boek werd ook genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2015, en in België voor de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury. Ook zijn andere boeken vielen veelvuldig in de prijzen.

Verborgen

Iedereen kent het verhaal van Desjima, het waaiervormige eilandje bij Nagasaki, waar de voc eeuwenlang handel dreef.

Maar vrijwel niemand weet van de heftige periode vóór Desjima, toen de Nederlanders honderd kilometer noordelijker — op het eilandje Hirado — een enorm handelshuis bouwden, en ze de Japanners hielpen bij het uitroeien van alle katholieken in Japan.

Diep verborgen in de archieven vond Rob Ruggenberg verhalen over die periode, brieven en dagboeken die ook onthulden dat die voc-kooplieden in Hirado het liefst trouwden met jonge Japanse meisjes.

Yumi schutterRuggenberg reisde naar Hirado en stuitte op talloze sporen van onze aanwezigheid daar. Hij vond stof voor een boek over mensen en kinderen die echt hebben bestaan, zoals Reyer, een 14-jarige jongen uit Veere die in Hirado verliefd wordt op het meisje dat moet 'trouwen' met zijn directe superieur.

Yumi

In Hirado dompelde Ruggenberg zich onder in de Japanse cultuur en sprak hij met talloze leeftijdsgenoten van Reyer en Sakura. De mensen in Hirado kleedden hem Japans, hij at wat de voc-mensen toen aten, hij leerde schieten met de oude yumi — een ongelofelijke Japanse lange-afstandsboog — en hij ondervond dat Japanners niet lijken op het kille, afstandelijke volk dat hij kende uit de literatuur.

Uiteindelijk kwam één van de Japanse meisjes die hij daar ontmoette naar Nederland om hem te helpen bij het schrijven van De boogschutter van Hirado, het nooit eerder vertelde verhaal van de wanhopige liefde van Reyer voor Sakura.

Waargebeurd

Een belangrijk deel van dit verhaal is waargebeurd, een aspect dat jonge lezers over het algemeen erg aanspreekt. Het boek laat zien hoe de voc-kooplieden aankeken tegen Japanners, en wat de Japanners van de Nederlanders vonden (ze vonden ze vooral erg vies).

Zoals alle historische jeugdboeken van Ruggenberg is ook De boogschutter van Hirado erg spannend. Het boek biedt leesplezier en geeft ondertussen gedegen informatie. Het leent zich uitstekend om voor te lezen, of om te gebruiken bij projecten.

De boogschutter van Hirado is geschikt voor een brede groep: van de bovenbouw van de basisschool tot en met de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Hulp

Scholen die zelf projecten rond het boek willen ontwikkelen kunnen vrij gebruik maken van deze website.

Leerlingen die een werkstuk of leesverslag maken vinden op de website concrete hulp en aanwijzingen.

De site bevat veel feitelijke informatie over Japan en de voc in de zeventiende eeuw.

Schrijver overleden oktober 2019


Ruggenberg heeft heel veel scholen op bezocht. Lees hier meer over het het bezoeken van scholen.

Gele scheidingslijn