Boekbespreking, spreekbeurt of presentatie

Klik hier om terug te keren naar het feiten overzicht

StarVrolijke scholieren uit Hirado en uit Noordwijkerhout op het strand in Noordwijk

(foto gemaakt door Rick Borst, leerling van het Leeuwenhorst College, Noordwijkerhout.
Zijn school en drie middelbare scholen in Hirado wisselen elk jaar scholieren uit.)

Deze pagina is bedoeld voor scholieren of studenten die De boogschutter van Hirado gebruiken voor een werkstuk, een boekbespreking, een spreekbeurt of een presentatie.

Je vindt hier feitelijke informatie over het boek, de inhoud, de auteur en de tekenaars.

bullet Auteur
De schrijver van De boogschutter van Hirado is Rob Ruggenberg. Hij is van beroep dagblad-journalist. Dit is zijn vijfde jeugdroman. Achtereenvolgens schreef hij Het verraad van Waterdunen (2006), Slavenhaler (2007), Manhatan (2009) en IJsbarbaar (2011). In 2015 verscheen Haaieneiland.

bullet Omslag
omslag De boogschutter van Hirado Bas Mazur heeft de omslag gemaakt. Daarop zie je hoe Reyer met zijn yumi schiet op Japanse soldaten die op een strand staan. In het water Sakura, vastgeketend aan een steen. Op de achtergrond bamboebossen  pijltje

bullet Landkaart
De landkaart in De boogschutter van Hirado is getekend door Peter-Paul Rauwerda. Hij maakte gebruik van oude landkaarten om de situatie rond 1640 zo precies mogelijk weer te geven.

bullet Japan
Achtergronden over Japan, Hirado en de VOC, vind je via de pagina Is dit echt gebeurd?

bullet Genre
De boogschutter van Hirado is een historische jeugdroman. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen in Japan rond het jaar 1640.

bullet Plaatsen
Het boek begint in Batavia, Oost-Indië. Daarna verplaatst het verhaal zich naar de zee tussen Oost-Indië en Japan. Het grootste deel van het boek speelt zich af op het Japanse eiland Hirado, en het verhaal eindigt weer op zee.

bullet Het onderwerp/thema
In alle boeken van Rob Ruggenberg komen dezelfde thema's terug: de botsing van culturen, en hoe jongeren grote moeilijkheden overwinnen. Om te overleven in de harde, rauwe wereld van de volwassenen heb je vrienden nodig.

bullet Het verhaal
Korte samenvattingen staan op de achterkant van het boek, en in de aankondiging van uitgeverij Querido.

bullet Hoofdpersonen
Reyer: een jongen uit Veere, in Zeeland, die in Japan het koopmansvak moet leren
Sakura: de dochter van een Japanse samoerai
Shichizaemon: een Chinees-Japanse jongen, zoon van de Chinese piraat Ikuan

Yumi schutter bullet Bijfiguren
Jeremias Wonderaer: een geldbeluste koopman bij de VOC
Ikuan: Chinese piratenhoofdman die een verbond sloot met de VOC
Matsu Tagawa : echtgenote van Ikuan en moeder van Shichizaemon
François Caron: ervaren opperhoofd van de VOC in Japan
Jan Clock: schipper van het VOC fluitschip Petten
Mondo Ukibashi: samoerai in dienst van de daimyo van Hirado, nogal laf
Nobumasa Matsura, plaatsvervanger van de daimyo, gewelddadig persoon

bullet Karakters
Reyer is een jongen die tegen zijn zin naar Japan wordt gestuurd, om een vak te leren dat hem niet interesseert. Onderweg en in Japan maakt hij gebeurtenissen mee waardoor hij anders naar de volwassenen en hun beweegredenen gaat kijken. Uiteindelijk maakt hij zijn eigen keuze, en aanvaardt hij de zware consequenties daarvan.
Sakura doet wat haar vader van haar verlangt, zoals het hoort, in Japan. Maar gaandeweg komt ze in opstand, ook tegen haar echtgenoot. De gevolgen zijn verschrikkelijk, maar ze draagt die met opgeheven hoofd.

bullet Bedoeling
De belangrijkste bedoeling van de auteur was een spannend en interessant boek te schrijven (en ook een beetje belangstelling voor Japan en voor geschiedenis te wekken).

bullet Publicatie
De eerste druk van De boogschutter van Hirado verscheen op 5 november 2013. De uitgever is Querido, in Amsterdam.

bullet Prijzen
De boogschutter van Hirado won de Kinderjury Thea Beckmanprijs 2015, voor de beste 12+ historische jeugdroman van de laatste twee jaar.
Het boek werd ook genomineerd (voorgedragen) voor de Prijs van de Jonge Jury 2015 (12-16 jaar).
In België werd het boek genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Prijs Vlaanderen 2014-2015, in de categorie 12 tot 14 jaar.

bullet Foto's
Als je voor je verslag of werkstuk foto's nodig hebt van het boek of van de schrijver, kijk dan eens op deze media-pagina. Deze foto's zijn in hoge resolutie en geschikt om te printen. Lees ook de opmerking hieronder over het copyright.

bullet Jouw werkstuk en het ©opyright
Teksten en foto's op deze website mag je vrij gebruiken. Uitzondering: enkele foto's van Piet den Blanken worden beschermd door copyright. Die mag je dus niet overal voor gebruiken. Maar Piet zegt dat scholieren en studenten zijn foto's wel gratis mogen gebruiken in boekbesprekingen en werkstukken, en bij spreekbeurten.

Mailtje sturen naar Rob RuggenbergJe mag alles vragen

Nog vragen? Als je nog iets wilt weten, mag je altijd een mailtje sturen naar Rob Ruggenberg, de schrijver van het boek pijltje
Je kunt hem vragen wat je wilt, maar niet om jouw boekverslag of een samenvatting te schrijven, want dat moet je zelf doen.

Als je voor school een werkstuk of een boekverslag/recensie over De boogschutter van Hirado hebt geschreven, dan is Rob daar erg nieuwsgierig naar. Je doet hem een plezier door het naar hem op te sturen. Je krijgt beslist een bedankje.

Rob komt op bezoek

Yumi Rob komt ook op bezoek, als jouw school dat wil. Bijvoorbeeld om in jouw klas te vertellen over De boogschutter van Hirado (en over zijn andere boeken IJsbarbaar, Manhatan, Slavenhaler en Het verraad van Waterdunen). Hij legt uit waarom historische jeugdromans belangrijk zijn.

Rob vertelt over de tijd waarin De boogschutter van Hirado zich afspeelt: hoe de Nederlanders zich gedroegen in dat verre Japan, en over zijn reizen naar dat land. Hij neemt bijzondere voorwerpen mee uit die tijd, waaronder een echte oude yumi (Japanse pijl en boog).

Klik hier voor de website van de stichting Schrijvers School SamenlevingRob is aangesloten bij de stichting Schrijvers School Samenleving (SSS). Zeg maar tegen je onderwijzer/docent dat deze stichting snel en gemakkelijk een schoolbezoek regelt. Voor je het weet staat Rob voor je neus!

Klik hier voor de website van de Stichting Lezen in Belgie Schoolbezoek kan ook in België. Rob heeft hierover afspraken gemaakt met de Stichting Lezen in België. Vraag aan je docent of leerkracht om een klassebezoek te regelen via www.stichtinglezen.be, of via telefoonnummer 02.201.00.32 in Antwerpen.


Gele scheidingslijn

Kennis Meer informatie

Gele stip Meer informatie over Japan, Hirado en de VOC in de 17de eeuw vind je via de pagina Is dit echt gebeurd?
Gele stip Je kunt hier ook recensies en andere artikelen lezen die in kranten en tijdschriften hebben gestaan.
Gele stip Informatie over de schrijver van het boek en over de tekenaars via het menu aan de linkerkant.
Gele stip Bij het schrijven van De boogschutter van Hirado en bij het maken van deze website heeft de schrijver gebruik gemaakt van deze bronnen.

Gele scheidingslijn

Vergrootglas Niet gevonden wat je zocht? Gebruik dan Robs zoekpagina.

Gele scheidingslijn